מחירים מסחריים: לאחר הצלחת השביתות נגד העלאת מחירי המזון ביוני 1976, פתחה הממשלה "חנויות מסחריות" מיוחדות, שנמכרו בהן סחורות תמורת מחירים גבוהים יותר, שנקראו "מחירים מסחריים"; באותה עת המשיכו להתקיים גם החנויות הרגילות, שנמכרו בהן הסחורות במחירים המוקפאים. על ידי תקנות מינהליות דאגה הממשלה שסחורות מסוימות תימצאנה אך ורק בחנויות המסחריות, ותיעדרנה ממדפי החנויות הרגילות. בכך הושגה למעשה העלאת מחירים של כמה מוצרים. כל תנועת השביתה של קיץ 1980 החלה בתגובה על צעד ממשלתי, שהודעה עליו לא נמסרה לציבור, ולפיו סוגים מסוימים של בשר הועברו מן החנויות הרגילות לחנויות המסחריות, ובכך עלו מחיריהם למעשה ביותר מ-30%.

הקונפדרציה למען עצמאות פולין: קבוצה לאומית בימין הקשת הפוליטית, בהנהגת העיתונאי לשק מוצ'ולסקי, שהוחזק במאסר מאז ספטמבר. הקונפדרציה הוקמה בסתיו 1979.

CFDT‏: פדרציית האיגודים המקצועיים השנייה בגודלה בצרפת, קשורה למפלגה הסוציאליסטית הצרפתית, אך אינה כפופה לה.

DIP: קבוצה בעלת אוריינטציה רפורמיסטית, שצמחה מתוך ועדה של אינטלקטואלים חברי מפלגה ובלתי-מפלגתיים, שהוקמה על ידי אחד מבכירי המפלגה הקומוניסטית הפולנית, סטפאן אולשובסקי. כאשר ניתן במערב פרסום לדיוני הקבוצה, בדצמבר 1978, ביטלו כמה מחברי המפלגה, בתוכם עורך הביטאון הרשמי "פוליטיקה", ראקובסקי, את חברותם בקבוצה.

נאום אוקטובר 1956 של גומולקה: ב-1956 פרצה בפולין התקוממות עממית המונית, שהיתה קשורה לזרם בתוך המפלגה הקומוניסטית, שדגל בעריכת רפורמות במשטר, ועל גליה עלה גומולקה לשלטון כמנהיג המפלגה. הוא היה מזכירה הכללי של המפלגה בשנות מלחמת העולם השנייה ובשנים הראשונות אחריה, לפני שהוצא מן המפלגה ונאסר כאויב הסוציאליזם בסוף שנות ה-40. גומולקה עלה לשלטון באוקטובר 1956 בניגוד לרצונה של הנהגת ברית המועצות. הוא איים להתנגד בכוח אם הקרמלין ינסה לעשות שימוש בכוח, וטען בעד עצמאות לאומית בתוך האזור המזרח-אירופי. גומולקה הוחלף על ידי גיירק, לאחר שפקד לירות בפועלים מפגינים בחוף הבלטי, שמחו על החלטתו להעלות את מחירי המזון בדצמבר 1970.

KSS-KOR‏: ראשי תיבות של "הוועדה להגנה עצמית חברתית – הוועד להגנת הפועלים". זוהי קבוצת האופוזיציה העיקרית, אשר נוסדה בספטמבר 1976 "ועד להגנת הפועלים" (קו"ר), במטרה לפעול לשחרור הפועלים שנכלאו לאחר שביתות 1976, שביתות שמנעו מהממשלה להעלות את מחירי המזון ב-64%. בקיץ 1977, לאחר שהמערכה הביאה לשחרור רוב הפועלים הכלואים, הרחיב קו"ר את מטרותיו, ועודד קבוצות חברתיות שונות לצאת בגלוי נגד הטרדתן על ידי המדינה. שינוי זה הביא גם לתוספת שצורפה לשם הקבוצה.

ביולטין האינפורמציה של קו"ר-קס"ס הופיע מאז 1976 ככתב-עת משוכפל עבה, שהיה מלא במידע והערות על המאורעות בפולין. מספר החברים בקבוצה עצמה נשאר קטן יחסית (כ-30), אך היא היוותה דוגמא והשראה לוועדים וביטאונים רבים אחרים, שלא היו קשורים איתה מבחינה פורמאלית. חבריה אינם בעלי השקפה אחידה, ואינם רואים בקבוצה מפלגה פוליטית. עם זאת, רובם באים מן האגף החילוני, הסוציאליסטי, של האינטליגנציה הפולנית. התלכדותם בפעילות בוועד גלוי משקפת נטייה בקרב האינטליגנציה הלא-קתולית להינתק מן הקו שדגל במתן עידוד וסיוע לאגף שוחר-רפורמות בתוך המפלגה הקומוניסטית, ולעבור לשיתוף-פעולה מסוג חדש עם ההמונים, ובכלל זה גם עם חוגים קתוליים ליברליים.

המאדונה של צ'נסטוחובה: ידועה גם כ"מאדונה השחורה"; זהו ציור של הבתולה מריה השמור במנזר של יאסנה גורה ליד העיר צ'נסטוחובה. לפי האגדה הפגין הציור כוחות מופלאים, שבזכותם הובס הצבא השוודי, שניסה לכבוש את פולין, בקרב שנערך באזור במאה ה-11. המנזר מהווה עתה מטרה עיקרית לעלייה-לרגל של הקתולים בפולין.

PKS‏: ראשי-תיבות של מספנת "הקומונה של פאריס" בעיר גדיניה.

מפלגת הפועלים הפולנית המאוחדת: שמה הרשמי של המפלגה הקומוניסטית הפולנית. היא נושאת שם זה החל מ-1948, אז התאחדו הסוציאליסטים הפולנים – תחת לחץ עצום ממוסקבה – עם המפלגה הקומוניסטית הפולנית למפלגה אחת.

"רובוטניק" ו"פלאצובקה": "רובוטניק" (הפועל) הוא שמו של כתב-עת [למען] איגוד-מקצועי עצמאי שהחל להופיע בסתיו 1977. קרוב לשביתות אוגוסט 1980 הוא הופץ כבר ב-20,000 עותקים בערך לכל גיליון. מילא תפקיד חשוב במיוחד בליכוד פעילים למען איגוד-מקצועי עצמאי מכל רחבי הארץ במסגרת משותפת. כתב-העת היווה במה לחילופי דעות וניסיון, ולדיון בבעיות המאבק היומיומי של הפועלים. "רובוטניק" הפיץ את הרעיון, שיש צורך באיגודים מקצועיים עצמאיים, והסביר אותו, והעלה כמו-כן רבות מהתביעות שהועלו אחר-כך על ידי המוני השובתים באוגוסט 1980. "פלאצובקה" הוא העיתון העצמאי של האיכרים.

שידלאק: בפברואר 1980 מונה שידלאק לעמוד בראש המועצה המרכזית של האיגודים המקצועיים (הרשמיים), ופוטר תוך כדי משבר אוגוסט. היה אחד מתומכיו הוותיקים של גיירק. הוא התבטא בחריפות רבה נגד שובתי גדאנסק, לפני שאלה הורידו אותו מן הבמה הפוליטית. לפני שמונה לעמוד בראש האיגודים המקצועיים הרשמיים לא היה לו שום ניסיון בשטח זה.

הקול-קורא של האינטלקטואלים: חתמו עליו כמה מהאינטלקטואלים הבולטים מקרב הקהילה התרבותית הרשמית של פולין, כולל חברים רבים באקדמיה של המדעים. אפשר לציין, מתוכם, את האידיאולוג-לשעבר של המפלגה הקומוניסטית, [ולאדיסלאב] ביינקובסקי, את הסופר מאריאן בראנדיס, את ההיסטוריון [מרסין] קולה ורבים אחרים.

חזית האחדות הלאומית: אירגון שמופיע במערכות הבחירות לסיים (הפרלמנט הפולני). הוא מאחד את המפלגה הקומוניסטית, את שתי המפלגות הגרורות שלה (המפלגה הדמוקרטית ומפלגת האיכרים) ואירגונים חברתיים שונים (כולל אירגון קתולי התומך במשטר), כשכולם מציגים רשימה משותפת אחת של מועמדים (וזאת גם רשימת המועמדים היחידה).

שלוש הערים: הכוונה לשלוש הערים השכנות, גדאנסק, גדיניה וסופוט, המהוות יחד יחידה כלכלית וחברתית אחת.

הוועידה ה-8 של המפלגה: הוועידה האחרונה של המפלגה הקומוניסטית לפני פרוץ השביתות. התקיימה בפברואר 1980.

[הפרק הקודם: הסכם גדאנסק]

[הפרק הבא: הקמת האיגוד המקצועי]