‏ביולטין שביתה – סולידאריות מס' 13: 31 באוגוסט 1980

‏הדיכוי

‏משרד התובע המחוזי של העיר וארשה, תוך הסתמכות על סעיף 276/1 של חוק העונשין, הוציא ב-28 באוגוסט צווי-מעצר נגד האנשים הבאים (הרשימה בוודאי אינה מלאה): סברין בלומשטיין, מירוסלאב צ'ויצקי, לודביק דורנוב, מייצ'יסלאב גרודז'ינסקי, וייסלאב קציק, יאצק קורון, יאן ליטינסקי, אדם מיכניק וזביגנייב רומאשבסקי. בנוסף לכך, יאן אייזנק, אנדז'יי בולץ, יאן ציבינסקי, סטפאן קובאלץ, סרגיוש קובאלסקי, וויצ'ייך מאליצקי והנריק וויץ נמצאים כבר בכלא, וההאשמות נגדם אינן ידועות.

‏המשטרה עצרה אנשים גם בערים הבאות:

ורוצלאב: אלכסנדר גלייכגווישט, פרופ' מירוסלאבה חאמצובנה, פרופ' רומאן דודה, ד"ר יאן ואשקייביץ', ר. קולודז'יי, א. ליפינסקי;

טורון: וייסלאב ציצ'ון, מארק ברק, סטאניסלאב סמיגייל, יאן שאיה.

קראקוב: טומאש אוליאנוביץ', וויצ'ייך סיקורה, סטאניסלאב וילד שטיין, אנדז'יי מייטקובסקי.

‏בואבשזנו נמצא בולסלאב ניקלאשבסקי בבית-חולים במצב חמור, לאחר שנעצר על ידי המשטרה. יש לו טחול מפוצץ.

‏אנדז'יי רומובסקי, פועל במספנת "צפון" העושה כעת את שירותו הצבאי, שובת שביתת-רעב מאז ה-20 באוגוסט בחלם פומורסקי, במחאה על אמצעי הדיכוי המיוחדים שננקטו נגדו.

‏ב-29 באוגוסט עצרה המשטרה בסלופסק שני נציגים של הוועד המקומי של תעשיית השמן, וכמו כן את בוגדאן גשסיוק.

‏מחדר הישיבות

‏השעה 5 אחר-הצהריים. אולם האסיפות של מספנת גדאנסק מלא מפה אל פה, למרות שפתיחת השיחות המכריעות בין ועד-השביתה הבין-מפעלי לבין הוועדה הממשלתית מתאחרת יותר ויותר. האולם מלא, אף על פי שה"פגישה" יוצאת-הדופן הזאת נמצאת כבר ביומה ה-16, וכולם כבר עייפים. סגן ראש-הממשלה יאגיילסקי מאחר; נשיאות ועד-השביתה הבין-מפעלי מופיעה באולם. לך ואלנסה נוטל את רשות הדיבור. הוא מסביר פעם נוספת את משמעות ההסכם שהושג, וממשיך להסביר את פרטיו. הוא מדגיש שחשיבותם של האיגודים המקצועיים העצמאיים והאוטונומיים תהיה תלויה בדרך שבה הם ינוהלו ובאיכות האנשים שיתלכדו סביבם. נאומו מתקבל במחיאות כפיים. הקהל מרוגש מאוד, ומוחא-כף בנכונות לכל נואם. שתי שאלות בולטות בין כל האחרות:

  1. האם הסעיף בדבר התפקיד המנהיג של מפלגת הפועלים הפולנית המאוחדת בתוך המדינה לא יגביל את עצמאותם של האיגודים המקצועיים העצמאיים והאוטונומיים?
  2. האם יוקמו איגודים כאלה בכל רחבי הארץ? או האם הם יהיו מוגבלים לחוף גדאנסק בלבד?

‏שאלה זו נשארת בלתי ברורה. הדיון מתלהט כאשר נשאלות שאלות בדבר המיליטנטים הדמוקרטיים הנמצאים כעת בכלא. עמדת ועד-השביתה הבין-מפעלי היא ברורה וחד-משמעית. יש לשחררם.

‏ביולטין השביתה מחולק לציבור

‏יומן השביתה (השלמה)

יום רביעי, 27 באוגוסט

‏השביתות מתפשטות לכל הארץ. ועד-שביתה בין-מפעלי מוקם בוורוצלאב. השובתים מזדהים עם רשימת התביעות של ועד-השביתה הבין-מפעלי של גדאנסק.

במהלך הדיונים בין נציגי ועד-השביתה הבין-מפעלי ויועציהם לבין הוועדה הממשלתית, מעלים השובתים את תביעתם להפוך את ועדי השביתה לוועדים מייסדים של איגוד מקצועי חופשי.

‏יום חמישי, 28 באוגוסט

‏קראנו ב"ז'ורנל הבאלטי" הרשמי: "בשום מקום בעולם אין למצוא אירגוני פועלים שאינם קשורים לתנועה פוליטית מוגדרת, או לאידיאולוגיה ולביטוי המפלגתי-הפוליטי שלה". הז'ורנל שואל איזה כיוון אידיאולוגי ייצגו האיגודים המקצועיים החופשיים. בהמשך הוא מפתח את הרעיון של הממשלה, שאיגודים מקצועיים חופשיים עומדים בסתירה לחוקה של הרפובליקה העממית של פולין, מאחר שהם יהיו עצמאיים מהמפלגה. ואילו החוקה קובעת שהמפלגה היא הכוח המנהיג של האומה.

‏משלחת הממשלה מגיעה עם יאגיילסקי בשעה 11 בבוקר. דיון בבעיית הצנזורה. הוועדה הממשלתית מצביעה על כך שהחוקה מבטיחה את חופש הביטוי. ועד-השביתה הבין-מפעלי מבטא את הסכמתו לכמה הגבלות שכפתה הצנזורה. אך הוא מדגיש שחניקת חופש הביטוי היתה אחת הסיבות למשבר הנוכחי, והוא מבקש ערובות אמיתיות לכך שהחרויות השונות תישמרנה בהתאם לחוק.

‏ועד-השביתה הבין-מפעלי תובע שתחנות הרדיו תשדרנה מיסה פעם בשבוע לטובת האנשים החולים. יאגיילסקי חושב שזהו תחומה של הכנסייה, ולא של ועד-השביתה. גם בעיית האסירים הפוליטיים והדיכוי נדונה. ועד-השביתה הבין-מפעלי נותן דיווח מפורט, אך יאגיילסקי נותן תשובות מתחמקות.

‏במשך ההפסקה קורא לך ואלנסה, בעומדו ליד שער מס' 2, לכל הפועלים להראות סולידאריות, והוא מבקש אותם להצטרף לוועד-השביתה הבין-מפעלי אך בלי להפסיק את עבודתם.

בשעה 6 בערב מתחדשות השיחות בין ועד-השביתה הבין-מפעלי לבין הוועדה הממשלתית.

סכומי כסף מגיעים מכל חלקי הארץ כתרומה לבניית האנדרטה לזכר קורבנות דצמבר 1970. כסף מגיע גם מכל רחבי פולין לקופת ועד-השביתה הבין-מפעלי.

‏כעת יש כבר ארבעה ועדי-שביתה בין-מפעליים בארץ: גדאנסק (מעל 600 מפעלים), שצ'צ'ין (מעל 200), אלבלונג (כמה עשרות), ורוצלאב (כמה עשרות). מספר מפעלי מפתח תעשייתיים נמצאים בשביתה: פאפאוואג (לקרונות רכבת) בוורוצלאב, מפעלי הטקסטיל דז'רז'ינסקי ומארשלבסקי בלודז', וכה הלאה. התחבורה הציבורית שובתת בכמה ערים (לודז', וארשה, ואלבשיך, סלופסק, קושאלין). באורסוס, ליד וארשה, מוקם ועד לסולידאריות של פועלים.

‏יום שישי, 29 באוגוסט

‏הוועדה הממשלתית אינה מגיעה בזמן שנקבע. המשא ומתן נפתח שוב בצהריים.

מגיעה משלחת מכמה מפעלים גדולים בלובלין, ביטום, ורוצלאב וערים אחרות.

קטע מתוך הודעה מטעם המועצה הכללית של הבישופות הפולנית: "המועצה מבטאת את הכרת תודתה לפועלים השובתים, כמו גם לוועד שלהם ולממשלה, על שנמנעו מכל הפרה של הסדר הציבורי".

ר. אוזק-נוביצקי שלח 100,000 זלוטי לוועד-השביתה הבין-מפעלי, באומרו: "אני חייב זאת לקודמי, כמו גם לחברי שנפלו במערכות הכבוד".

ב-4 אחר-הצהריים נותן "תיאטרון החוף" הופעה.

מגיעה משלחת מוועד-השביתה הבין-מפעלי בביידגושץ', המייצג 32 מפעלים.

בנאום טלוויזיוני מדבר בארציקובסקי על "אויבי הסוציאליזם, מכל צבע וסוג".

שבת, 30 באוגוסט

‏מועצת נמל גדאנסק מודיעה ש-60 איש נשלחו לסוביישוב לקציר, אשר יספק מזון לשובתים.

משלחות מגיעות ממפעלים שובתים בסלופסק ולודז'. בסלופסק החליטו פועלי מפעל האוטובוסים (פ.ק.ס.) לעזוב את האיגודים הרשמיים.

‏השיחות בין הוועדה הממשלתית ונשיאות ועד-השביתה הבין-מפעלי מתחדשות בשעה 10:30 בבוקר.

חתימה על ההסכם שהושג מקודם – מסמך המבהיר את נקודות ההשקפה על סעיפים 1 ו-2 ברשימת התביעות. לך ואלנסה שואל על המעצרים האחרונים בווארשה, וקורא ליאגיילסקי להפסיק את המעצרים ולשחרר את אלה שכבר נעצרו.

‏יאגיילסקי אינו נוקט עמדה בעניין, ועובר לטיוטה של הצהרה משותפת לממשלה ולוועד- השביתה הבין-מפעלי על סיום השביתה וחידוש העבודה. מר יאגיילסקי מודיע שהוא יחזור לווארשה בערך ב-8 בערב.

‏בשעה 4 אחר-הצהריים מתחילה הופעת תיאטרון הדראמה.

משלחת מאוניברסיטת גדאנסק מודיעה שמועצת המוסד (כלומר הסניף של האיגוד הרשמי) העבירה את סמכויותיה לוועד-השביתה. הם מתייצבים, בין היתר, בעד אוטונומיה לאוניברסיטה. הנציגים מודים במיוחד ל-ר. גלבוצקי על העזרה שהגיש להם.

‏מגיעה משלחת משבעה מפעלים שובתים בקרוסנו אודשאנסקייה. שם אורגנה שביתת סולידאריות, תוך איום לחדש את פעולת השביתה אם לא תהיה היענות לתביעות של החוף הבאלטי.

במהלך הפגישה פורצים ויכוחים לוהטים בין נשיאות ועד-השביתה הבין-מפעלי לבין מליאת הוועד. הוויכוח מתמקד על אי-תלותם של האיגודים החדשים במפלגה, ועל היקפם הגיאוגרפי (יש שמועה שהקמת האיגודים החדשים מוגבלת רק לאזור החוף). הוויכוח מתנהל, כמו כן, גם בשאלת המיליטנטים העצורים מן האופוזיציה הדמוקרטית.

המליאה מחליטה לתבוע את שיחרור כל האסירים הפוליטיים.

א. ויילובייסקי ופרופסור סטלמכובסקי מתייחסים לשאלות של צורת האיגודים החדשים ופעילותם, שאלות שעליהן אין הסכמה.

מגיעות משלחות מווארשה: ממועצת המוסד של אוניברסיטת וארשה, ממפעלי הפלדה "וארשאבה", מ"טבא" (משלחת שמביאה 76,340 זלוטי שנאספו על ידי 5,000 פועלים), ומוועד-הסולידאריות הפועלית של אורסוס "צ.מ.". שתי האחרונות כללו בין תביעותיהן את שיחרור המיליטנטים של האופוזיציה הדמוקרטית, הכלואים בווארשה. יש להם רשימה שמית של קורבנות הדיכוי.

במשך כל הערב ממשיכים הוויכוחים בין פועלי המספנה, בנוגע לנקודות 1 ו-2. מר יאגיילסקי אינו מגיע.

‏מפעלי הפלדה "לנין" ו"קאטוביצה", וכן כמה מכרות פחם ונחושת, איימו בתורם לפתוח בשביתת סולידאריות.

[הפרק הקודם: ביולטין שביתה – סולידאריות מס' 12]

[הפרק הבא: ביולטין שביתה לא ממוספר]