הודעה לעיתונות

האירגון הסוציאליסטי בישראל (מצפן) תבע היום (1.6.81), באמצעות עו"ד אביגדור פלדמן, מיושב-ראש ועדת הבחירות המרכזית לפסול את רשימתו של הרב כהנא "כך" מלהופיע בבחירות לכנסת ה-10.

מצפן מבסס את תביעתו על מודעה שפירסמה תנועת "כך" ביום שישי האחרון בכמה עיתונים יומיים. המודעה כללה "הצעת חוק" לאיסור יחסי-מין בין גברים לא-יהודים לבין נשים יהודיות. לדעת מצפן יש במטרות הרשימה משום עבירה פלילית, משום שהיא קוראת ל"מדנים ואיבה בין חלקים שונים של האוכלוסיה" (חוק העונשין, סעיף 133). מצע הבחירות של "כך" המתמקד ב"פתרון סופי" של בעיית הערבים תושבי הארץ, אינו מאפשר, לדעת מצפן, להתחמק מן ההשוואה בינו לבין האידיאולוגיה הנאצית.

מצפן מתייחס לדברי השופט ויתקון בפרשת "אל-ארד", אשר אמר בפסק-דינו:

"לא פעם קרה בהיסטוריה של מדינות בעלות מישטר דמוקראטי תקין, שקמו עליהן תנועות פאשיסטיות למיניהן, והשתמשו בכל אותן זכויות של חופש הדיבור, העיתונות וההתאגדות, שהמדינה מעניקה להן, כדי לנהל את פעולתן ההרסנית בחסותן. מי שראה זאת בימי הרפובליקה של ויימר לא ישכח זאת". (בג"צ 253-64 פד"י יט(3)365)

לטענת אנשי מצפן מתאימים דברי השופט ויתקון לתופעה כמו קבוצת "כך", "מבחינת איכותה הגזענית, סגנונה ומטרותיה" ולא לתנועת אל-ארד.

מצפן מדגיש, כי מישטר שמתיר לתנועה נאצית (אפילו היא יהודית) להופיע בבחירות, ובה בעת מוציא מחוץ-לחוק ביטויים לאומיים לגיטימיים של מיעוט מדוכא (אל-ארד, קונגרס ההמונים הערביים בישראל, ועדת התיאום הלאומית) אינו יכול לכנות את עצמו בשם מישטר דמוקראטי.

מצפן מזכיר גם, כי ניצנים ראשונים של התבטאויות והתארגנויות גזעניות ופאשיסטיות באירופה זכו אף הם בתחילה ליחס של בוז, ליגלוג, סלחנות ושתיקה.

מרכז האירגון הסוציאליסטי בישראל (מצפן)

תל אביב-יפו, 1 ביוני 1981

***

[רשימת "כך" הורשתה להתמודד בבחירות לכנסת העשירית, אך לא עברה את אחוז החסימה. לפני הבחירות לכנסת ה-11 החליטה ועדת הבחירות המרכזית לכנסת לפסול את הרשימה ולאסור עליה את ההתמודדות בבחירות. המפלגה עתרה לבג"ץ, וזה קבע כי אין עילה חוקית לפסול את הרשימה. בבחירות לכנסת ה-11 בשנת 1984 זכתה הרשימה במנדט אחד, ומאיר כהנא היה לחבר הכנסת. בשנת 1985 שונה חוק יסוד: הכנסת, והניסוח המתוקן קבע שמפלגות בעלות מצע גזעני לא יוכלו להתמודד בבחירות. באוקטובר 1988, לפני הבחירות לכנסת ה-12, נפסלה המפלגה על ידי ועדת הבחירות המרכזית לכנסת, בשל העובדה שמצעה קרא להגביל נישואים בין ערבים ליהודים. הפסילה אושרה על ידי בית המשפט העליון בהתבסס על השינוי בחוק.]