28% – למערך, 12% – לליכוד בבחירות להסתדרות; 54% מהקולות – ל-21 רשימות עצמאיות של ועדי-עובדים; המזכ"ל היוצא: זה אסון להסתדרות ואסון למדינה; נשיא התעשיינים: ננהל מו"מ עם ההנהגה החדשה, אך אין לנו אשליות – כנראה שהסתיימה תקופת שיתוף-הפעולה בין המעסיקים וההסתדרות
69 שנה היה השלטון בהסתדרות בידי תנועת העבודה הציונית. תקופה זו הסתיימה אתמול, כאשר יותר מחצי מיליון חברי הסתדרות הצביעו בעד הפיכתה ל"הסתדרות הכללית של העובדים השכירים", בעד הפיכתה לאיגוד מקצועי, בעד סילוק העסקנים המפלגתיים והמנגנונים המפלגתיים מן המוסדות הקובעים ובעד החלפתם בנציגים ישירים של העובדים ממקומות העבודה.
תהיה זו הפעם הראשונה בתולדות ההסתדרות, בה ייבחר המזכ"ל על-ידי נציגי עובדים ממש, ולא על-ידי מוסדות מפלגה זו או אחרת. הבלתי ייאמן קרה. התארגנות של כמה ועדים גדולים להרכבת רשימה לבחירות להסתדרות היתה אות להרבה ועדים נוספים ללכת בדרך זאת.
עד מהרה חדלו המערך והליכוד לתקוף זה את זה במערכת הבחירות שלהם, ושניהם היפנו את חיציהם כלפי ה"אויב" החדש והמשותף הזה. שרי ממשלה רבים כבר הודיעו כי נצחון ה"קיצוניים" הוא בבחינת "הכרזת מלחמה" לא רק נגד הנהגת ההסתדרות, אלא גם נגד מדיניות הממשלה. מקורות יודעי דבר בירושלים ציינו, כי הממשלה רואה בחומרה רבה את הלך הרוח האקטיביסטי של העובדים, דבר העלול לסכן את כל הישגי המשק בשנתיים האחרונות. איש רשימת עובדי התעשייה האווירית, שזכתה בתמיכה גדולה, הגיב: "ההישגים הללו, שהושגו כביכול בשנתיים האחרונות, היו הישגים של בעלי ההון, של התעשיינים, של הסוחרים, הבנקים והספקולנטים, לא של העובדים. המשק הזה, שקוראים לו משק המדינה, איננו המשק של העובדים. אם המשק מצליח ורמת החיים שלנו יורדת – אז המשק הזה לא מעניין אותנו. אם אין אפשרות שהמשק יצליח וגם שאנחנו נרוויח – אז אין לנו עניין במשק. ואם זה לא מוצא חן בעיניהם – אנו מוכנים להפעיל את המשק בלעדיהם. זה מה שאנחנו ממילא עושים כל הימים".
אומר איש איגוד הימאים הדירוגיים: "אנחנו עובדים והם גורפים רווחים. אבל המדינה זה אנחנו, האזרחים כולם. ומשק המדינה זה אנחנו, זה שלנו. אז ניקח אותו בידיים שלנו ונחלק בינינו את הרווחים". התבטאויות כאלה נשמעו שוב ושוב בשיאה של מערכת הבחירות. המזכ"ל היוצא של ההסתדרות, ירוחם משל, הגיב: "אלה דיבורים בלתי אחראיים. הליכוד עודד את האנשים האלה בתחילה, כדי לנגח באמצעותם את המערך, אבל המכה לא פסחה גם על הליכוד. כעת רואים מנהיגי הליכוד כי מי שהפסיד זה לא המערך בלבד, אלא המדינה". והוסיף אחד ממנהיגי מפ"ם: "האנשים האלה רוצים להרוס את המפעל האדיר של ההסתדרות. לא ניתן יד לזאת. לא ניתן להם את השליטה על מפעלי 'חברת העובדים'. אם יהיה צורך בכך – נקרא לממשלה להתערב".
כתבנו, שפנה אל צוות מטה הבחירות של הליכוד לא הצליח לקבל כל תגובה רשמית, אך אחד ממועמדי הליכוד, פעיל ותיק של סיעת "תכלת לבן" בהסתדרות, אמר: "איך הם יכולים לומר שהמשק והמדינה היום הם רק של העשירים? זו המדינה של כולנו. הדיבורים האלה שווים לבגידה בכל מה שאנחנו מאמינים. אני מאוד מקווה שהם יבינו במהרה את משמעות דבריהם ולא ימשיכו בדרך זאת". נשיא התאחדות התעשיינים הגיב: "הדיבורים האלה לא מסייעים ליצירת אווירה נוחה של מו"מ. אנו מוכנים למו"מ גם עם ההנהגה החדשה של ההסתדרות, אבל לא נסכים לדיבורים האלה, ואפילו בצורה של רמזים, על הפקעת הרכוש של התעשיינים".
פועלי חיפה אמרו "לא" למפלגות
"חיפה האדומה", מעוזה של מפא"י ההיסטורית ואחר-כך של מפלגת העבודה, היפנתה את גבה לתנועת העבודה. רק 23% מהמצביעים נתנו קולם לרשימת המערך
ראש רשימת "פועלי חיפה", שהוא חבר ועד עובדי העירייה, אמר מייד עם היוודע תוצאות הבחירות: "מי שהצביע בחיפה למערך, או למפלגות אחרות, אלה חברי הסתדרות שאינם עובדים שכירים. קשה לתאר שעובד שכיר לא יצביע למען נציגיו בעניין שאיננו פוליטי, אלא מקצועי, ויבחר תחת זה במפלגה פוליטית".
המועמד השני ברשימת "עובדי המפרץ" (ועדי עובדי בתי הזיקוק, המפעלים הפטרו-כימיים וקריית הפלדה) שקיבלה מעל 20 אלף קולות, אמר: "מי שמחזיק עדיין את הכוח של המערך והליכוד, אלה כל העסקנים שהמפלגות סידרו להם ג'ובים, וכל העצמאים, המושבניקים והקיבוצניקים".
בקריית הפלגה ובבתי הזיקוק פרצה היום שביתת-שמחה ספונטאנית והפועלים יצאו בתהלוכה באיזור התעשייה. עד מהרה הצטרפו אליהם אלפי עובדים מהמפעלים בסביבה, והשביתה הספונטאנית הפכה לפסטיבל מקורי. אמרה אחת הפועלות: "צריך להכריז על היום הזה כיום חופש שנתי, כחג פועלים, שיהיה כמו ה-1 במאי!"
באשדוד: 91% מהקולות לרשימת העובדים המאוחדת
3% למערך, 4% לליכוד בלבד! ראש רשימת העובדים: "הפעם הצביעו הפועלים עבור פועלים כמוהם, ולא למען עסקני המפלגות"
נציגי העובדים בכל המפעלים באשדוד, אשר הרכיבו רשימה מאוחדת לבחירות להסתדרות, זכו ברוב מכריע של הקולות בעיר. אשדוד אמרה "לא" למפלגות. פועלים ופקידים, אשר להם השקפות פוליטיות שונות ונאמנויות מפלגתיות מנוגדות, התאחדו הפעם בהצבעה המונית מעמדית ועל-מפלגתית.
היתה זו הצבעת אי אמון במנגנוני המפלגות, והפגנה של רצון פועלי אשדוד להיות מיוצגים בהסתדרות על ידי נציגיהם שלהם, ולא על ידי עסקנים שממונים על ידי מפלגות שאין להן קשר ישיר עם העיר ובעיותיה.
מהחודש הבא ייצגו את עובדי אשדוד בהסתדרות 18-16 נציגים, שכולם עובדים שכירים במפעלים בעיר, וביניהם חמש נשים. האווירה בעיר היא כמו למחרת קרנבל. כל הלילה בילו המונים ברחובות. בנמל אשדוד הופסקה העבודה במשמרת הלילה, כשאלפי עובדים ובני משפחותיהם נהרו לשטח הנמל כדי לחגוג את נצחונם בצוותא. יו"ר ועד עובדי התפעול אמר, לקול תרועות הנאספים, כי "מעכשיו אנחנו נקבע מי ינהל את הנמל ולא הממשלה. וההסתדרות תהיה איתנו לאורך כל הדרך, כי ההסתדרות עכשיו זה אנחנו!"
ירידה קלה לרק"ח בסקטור הערבי
רק 32% מחברי ההסתדרות בנצרת תמכו ברשימת חד"ש; יתר הקולות התחלקו בין המערך (11%), הרשימה הערבית הקשורה במערך (6%) ו-12 מרשימות ועדי העובדים הבלתי מפלגתיות
רק"ח היתה המפלגה שנפגעה הכי פחות בבחירות להסתדרות, אך גם מנהיגיה יצאו מאוכזבים מהישגי רשימתם. למרות התנגדותה החריפה של המפלגה הקומוניסטית לרשימות ועדי העובדים, ברור כי רבים ממצביעיה המסורתיים של המפלגה בסקטור הערבי החליטו הפעם להצביע בעד הרשימות המייצגות אותם כפועלים. בנצרת נרשמה הצבעה ערה לטובת רשימות העובדים מאיזור חיפה והצפון, שם מועסקים רבים מפועלי העיר.
אל הבחירות בסקטור הערבי נוסף גם סממן פוליטי מובהק, כאשר פעילים של תנועת "בני הכפר" הקיצונית, ביחד עם אנשי "מצפן", ניהלו מערכה מאורגנת למען הצבעה לרשימות העובדים, ובעיקר ל"רשימת עובדי השירותים" המורכבת מעובדי מסעדות ובתי מלון, תחנות דלק ומוסכים, שהם בחלקם הגדול ערבים. רק"ח תקפה את אלה בחריפות, וכינתה אותם "דמגוגים" י"הרפתקנים", שרוצים "לגרור את האוכלוסייה הערבית לעימות עם המדינה" והשואפים "לשבור את ההסתדרות".
נוכח עמדתה זו של הנהגת רק"ח פרשו, כזכור, שלושה חברי המפלגה, שהיו חברי ועדי-עובדים במפעלים שבהם הם מועסקים, והחזירו את פנקסי החבר שלהם. יש לציין, כמו כן, כי "הפנתרים השחורים" החברים בחזית של רק"ח בכנסת, הודיעו כי בבחירות להסתדרות הם קוראים לתומכיהם לתת את קולם לרשימות ועדי העובדים.
41 מורות ו-8 מורים בוועידה
50-49 מנדטים נפלו בחלקה של רשימת המורים, לאור הסיכומים הראשונים של תוצאות הבחירות להסתדרות. העומדת בראש הרשימה, אשר זכתה ביותר מ-30 אלף קולות, היתה מאוכזבת קמעה. "ציפינו לתמיכה גם מצד ציבור מורי בתי הספר התיכוניים, אשר משום מה סירבו ליטול חלק יותר פעיל במערכת הבחירות ולהשתתף איתנו ברשימה מאוחדת. אבל אנחנו נייצג בצורה הטובה ביותר גם את האינטרסים שלהם, נוכיח שמה שמעניין אותנו זה האינטרס של כלל ציבור המורות והמורים. לא נרשה עוד שבגלל מספרן הרב של הנשים במקצוענו יהיה שכרנו מן הנמוכים במשק".
52,000 הצביעו בעד רשימת איגוד העובדים הסוציאליים
מזכיר האיגוד: "הדפוקים" הביעו את אמונם בנו; נעשה הכל כדי להצדיק את האמון הזה
מאות עובדים סוציאליים בילו את ליל הבחירות בבניין הוועד-הפועל. ברחבה שלפני הבניין התכנסו אלפי אנשים, שרבים מהם בילו את כל הלילה בישיבה על הדשא בציפייה לתוצאות.
בשעה שלוש לפנות בוקר היה ברור כבר, מספירת כרבע מן הקלפיות, כי רשימות העובדים זכו בהצלחה רבה, אך השמחה היתה עדיין מהולה בחשש. רוב הרשימות סמכו על הצבעה מאסיבית של העובדים שאותם הן מייצגות, וכך ציפו לעבור את אחוז החסימה. אך איגוד העובדים הסוציאליים מונה רק כשלושת-אלפים עובדות ועובדים, הרבה פחות מ-9,000 הקולות הנחוצים לעבור את אחוז החסימה. אך כשהופיע מזכיר האיגוד בפני המתכנסים ברחבת הוועד-הפועל והודיע: "ניצחנו!" הירשו לעצמם גם הספקנים ביותר לגלות את שמחתם.
אנשים התחבקו והתנשקו זה עם זה, ואווירת החג שנשתררה דמתה אולי לשמחה ההמונית עם הכרזת תוכנית החלוקה של האו"ם ב-1947. מזכיר האיגוד אמר לכתבתנו, שנכחה במקום: "היתה מערכה קשה. המפלגות השמיצו אותנו כאילו יש יד פוליטית המכוונת אותנו. הם לא מבינים שאנו, כמו יתר העובדים, מוכנים להיאבק על תדמיתנו ועל רמת חיינו. זה לא ייתכן שההסתדרות לא תגן על ציבורי עובדים שנאבקים כדי לא ליהפך לזקוקים לעזרה סוציאלית. זה לא ייתכן שההסתדרות תתייצב כגוף מפשר במאבקים בין עובדים לבין המעסיקים והממשלה. מעתה נדאג שההסתדרות תהיה צד במאבק! והיא תעמוד לצידם של העובדים!"
בתשובה לשאלה בדבר יחסו להצעה להוציא מההסתדרות את מי שאינם עובדים שכירים – כלומר, רבים מן המטופלים על ידי העובדים הסוציאלים שהצביעו בעד רשימתו, אמר מזכיר האיגוד: "הכוונה היא להפריד בין קופת-החולים לבין האיגוד המקצועי. כל חברי קופת-חולים ישלמו רק את המס עבור השירות הרפואי, וימשיכו לשמור על כל זכויותיהם בנושא זה. אך ההסתדרות תיהפך לגוף של עובדים שכירים, ותגבה לחוד מס של איגוד-מקצועי. אף אחד מן המטופלים על-ידינו לא ייפגע מכך. ההיפך הוא הנכון".
מפעלי הנגב: 27,000 קולות לרשימת הוועדים
עובדי מפעלי ים-המלח, מפעל הפוספטים, מכרות הנחושת בתמנע ועוברי הקריה למחקר גרעיני (קמ"ג) הצביעו בהמוניהם למען רשימת הוועדים שלהם. כ-48 צירים ייצגו את הרשימה בוועידת ההסתדרות הקרובה. הצבעה ערה נרשמה בכל הריכוזים בהם גרים העובדים: בבאר-שבע, בדימונה, באילת ובערד.
ניצחון ל-"12 הגדולים" בבחירות להסתדרות
הוועדים שעמדו בראש התארגנות "12 הגדולים" הוכיחו כי ציבור העובדים עומד מאחוריהם. עובדי חברת החשמל והתחבורה הימית התייצבו כאיש אחד מאחורי נציגיהם, ואמרו "לא" למפלגות
מזכיר איגוד הימאים הדירוגיים: "עוד היום נפתח במגעים עם הנציגים האחרים של רשימת העובדים כדי לכנס במהירות את הוועידה ולהעלות בה סעיף אחד: שינוי חוקת הבחירות. אנו רוצים לקיים במהירות האפשרית בחירות חדשות על בסיס שונה לחלוטין, שכל 300 או 500 עובדים יבחרו את נציגם להסתדרות, ושנציג זה יבוא מתוכם, מן הסדנה או המשרד".
חבר ועד חברת החשמל אומר: "ניקח את השליטה על קרן השביתה ונפעיל אותה לטובת מאבקי הפועלים. מעתה יצטרכו כל המפעלים ההסתדרותיים להזרים את רווחיהם לקרן השביתה הכללית".
חבר מזכירות איגוד קציני הים אמר, כי הימאים נאבקו כבר מהשביתה הגדולה שלהם ב-1951, כדי שהאיגודים יורכבו מנציגי העובדים ולא ממינויים מפלגתיים. "לא רוצים עסקנים מקצוענים. אחרי שנים רבות הצלחנו. זה נצחון לא רק שלנו, אלא של מעמד הפועלים כולו". דבריו לוו בתרועות של חברי איגודי הימאים, שהתאספו לחגוג את נצחונם בבית מועצת הפועלים בחיפה.