במאמרו "ציונות, דיכוי לאומי וגזענות" ("מצפן" 76) עושה מ. מחובר הבחנה מעניינת ומועילה בין אפליה קבוצתית לבין אפליה אישית על סמך מוצא.
ככל אדם נאור הוא מתנגד לשתיהן.
כסוציאליסט מהפכן הוא מתנגד גם למיסוד הלאומיות במערכת פוליטית. אולם גישתו לבעיה הלאומית מבוססת על עקרון "זכות האומות להגדרה עצמית עד להיפרדות".
בשם איזה עיקרון ניתן להתנגד למיסוד הלאומיות במערכת הפוליטית תוך הסתמכות על "זכות האומות להגדרה עצמית עד להיפרדות"?
התשובה המקובלת היא: לגבי סוציאליסט מהפכן מבטא עקרון "זכות האומות" אך ורק התנגדות לכפייה לאומית. בהיעדר כפייה כזאת נאבק המהפכן נגד מיסוד הלאומיות במערכת פוליטית.
תשובה זו, שאף אני גרסתי בעבר, לוקה בחסר משום שהבעיה הלאומית – במישור הפוליטי – אינה רק בעיית הדיכוי הלאומי, אלא היא גם בעיית הקיום הלאומי. כלומר, היא גם בעיית הקשר שבין הלאומיות לבין המערכת הפוליטית.
עקרון "זכות האומות להגדרה עצמית עד להיפרדות" עונה על שני צידי הבעיה. הוא מבטא הן התנגדות עקרונית לכפייה לאומית, והן הסכמה עקרונית למיסוד הלאומיות במערכת הפוליטית.
ברור כי רוב השמאל המהפכני – כולל מ. מחובר – מתנגד למיסוד הלאומיות במערכת הפוליטית. לכן נאלצים המהפכנים, המקבלים את עקרון "זכות האומות להגדרה עצמית", להוסיף מייד שתמיכתם בעיקרון מתייחסת אך ורק לצד האחד – צד ההתנגדות לכפייה לאומית; אך אין היא מתייחסת לצד השני – צד ההסכמה למיסוד הלאומיות במערכת פוליטית. הפרדה זו בין שני האספקטים של העיקרון איננה טבועה בעיקרון עצמו. מכאן הצורך בפירוש נוסף.
אולם, בזה לא תמו הקשיים הנובעים מהסתמכות על עיקרון זה. השמאל המהפכני, ברובו הגדול, מבהיר כי בהיעדר כפייה לאומית הוא ייאבק נגד מימוש "הזכות להגדרה עצמית" במדינה לאומית.
השאלה היא – בשם איזה עיקרון חיובי יתנהל מאבק זה?
לשמאל המהפכני יש עיקרון עליו מתבסס המאבק נגד כפייה לאומית, אך אין לו עיקרון לפתרון בעיית הקיום הלאומי במישור המדיני?
אפשר כמובן להניח שהבעיה הלאומית תיעלם, אך כל עוד היא קיימת יש להציע פתרון כלשהו לשני צדדיה.
מהו הפתרון הסוציאליסטי לבעיית הקיום הלאומי במישור הפוליטי?
על איזה עיקרון מבוסס פתרון זה?
ההתנגדות למיסוד הלאומיות במערכת הפוליטית חייבת להתבסס על עיקרון המתייחס לבעיית הקשר שבין הלאומיות לבין מערכת הפוליטית.
"הפרדת הלאומיות מהמערכת הפוליטית" הוא עיקרון כזה.
[במת ויכוח: מאמר נוסף על הזכות להגדרה עצמית בגיליון מס' 77]