[ב-21 בפברואר 1973 נכנס בטעות מטוס נוסעים לובי, שאותו הטיס צוות צרפתי, למרחב האווירי מעל חצי האי סיני, שהיה אז כבוש בידי ישראל. מטוסי חיל האוויר הישראלי ניסו לאלצו לנחות בשדה תעופה צבאי בביר גפגפה, אבל צוותו העדיף לחזור על עקבותיו ולטוס לכיוון קהיר, יעדו המקורי, ואז ירו בו המטוסים הישראליים והפילוהו. 108 מתוך 113 נוסעיו ואנשי צוותו נהרגו].

*     *     *

"התקפת דמים פראית שנערכה במזיד".

היתכן?

‏כן! זוהי ציטטה מדברי ראש הממשלה, משה שרת, כפי שהובאה ב"הארץ", ב-5 ‏באוגוסט 1955. הדברים כוונו למטוס "אל-על" שהופל בשמי בולגריה באותם הימים. להלן קטעים מן העיתונות של אותה תקופה.

*     *     *

בהודעה הבולגרית הרשמית, שנקלטה אתמול בשעה אחת בצהריים מרדיו סופיה נאמר: "אתמול (יום ב') בשעה 07.35 טס אווירון של חברת אל-על , שסטה מן הדרך ועבר מעל לשטח בולגרי, על פני ערים אחדות ובתוכן בלאגואווגרד. המטוס הוסיף לטוס דרומה מעל לשטח בולגרי. כוחות הגנה אנטי-אוויריים לא הצליחו לזהות את המטוס ולאחר שהזהירוהו, ירו בו והפילו אותו. כל הנוסעים במטוס נהרגו. ממשלת בולגריה הטילה על סוכנות הידיעות הבולגרית להביע את צערה וצער העם הבולגרי על התקרית. מועצת השרים מינתה ועדת-חקירה, שתברר את נסיבות האסון. כחברים בוועדה נתמנו מיניסטר החוץ הבולגרי, מיניסטר הפנים, מיניסטר ההגנה, מיניסטר הבריאות והתובע הכללי".

‏("הארץ", 29.7.55)

*     *     *

…באיגרת המחאה הישראלית נאמר: "ממשלת ישראל שמעה מתוך תימהון ופלצות את הודעתה של ממשלת בולגריה, כי כוחות ביטחון בולגריים פתחו באש על מטוס אל-על בבוקרו של יום 27 ביולי 1955 והפילוהו. הממשלה מביעה את מחאתה הנמרצת על ההפקרות הזאת, שגרמה לאובדן המטוס וקיפחה את חייהם של 58 אנשים.

‏"מאחר שלא היה יכול להיות כל קושי של ממש בזיהויו של מטוס אזרחי בלתי מזוין מהסוג המוכר של קונסטליישן, אין להבין את פעולתם של כוחות הביטחון הבולגריים אלא כנובעת מתוך הקלת ראש פראית בחיי-אדם ובכללים האנושיים היסודיים ביותר שהיו צריכים להנחות את התנהגותם".

("הארץ", 29.7.55)

*     *     *

"…אפילו נניח שוב, כי ניתנו סימני אזהרה והמטוס אולי לא הגיב עליהם, הרי גם לכך יכולים להיות נימוקים טכניים שיסודם בתחומי האלחוט – ולא היה כל צידוק וכל צורך לתת פקודת-אש לתותחים שעל פני הקרקע או למטוסי הקרב שבאוויר".

("הארץ", 31.7.55)

*     *     *

"‏ישראל פנתה אל שלטונות בולגריה בתביעה לאפשר פעם שנייה את כניסתם לבולגריה של חברי ועדת החקירה הישראלית, כדי שיוכלו לחקור את החיילים הבולגריים שנכחו והשתתפו בהפלת מטוס אל-על…"

("הארץ", 3.8.55)

*     *     *

‏"…הבטיחה היום ממשלת בולגריה, בהודעה רשמית, להעניש את האחראים להפלת המטוס, לשלם פיצויים למשפחות הקורבנות 'ולשאת את חלקה בנזק החומרי' וכן לנקוט את כל האמצעים, כדי למנוע הישנות של תקריות דומות בעתיד.

"‏בהודעה שפורסמה על-ידי סוכנות הידיעות הבולגרית הרשמית, הודתה בולגריה כי שני מטוסי קרב שלה הפילו את מטוס אל-על וטענה שהם עשו כן לפי הוראות פיקוד ההגנה האנטי-אווירית לאחר שהוא חדר בעומק של 40 ק"מ לתחומי בולגריה וטס בשמיה לאורך 200 ק"מ בכיוון ליוון…

"‏ההודעה הבולגרית אומרת, כי המטוס סטה כדי 130 ק"מ ממסלולו 'בלי למסור אזהרה מוקדמת כל שהיא על כך' ולאחר שחצה את הגבול, טס מעל לערים בראוניך-ראדומי, סטאנקה דימיטרוב ובלאגואווגרד. פיקוד ההגנה האנטי-אווירית, שקיבל הודעה על חדירת מטוס נוכרי אלמוני לתחומי האוויר של בולגריה, ציווה על שני מטוסי קרב לרדוף אחריו ולאלצו לנחות באחד משדות התעופה הבולגריים. מטוסי הקרב הזהירו את המטוס 'על-ידי איתות בינלאומי מקובל' – ממשיכה ההודעה – והורו לו להילוות אליהם. אולם המטוס הישראלי לא ענה. 'בראותם שהוא ממשיך לטוס בכיוון דרומי – לעבר העיר פאטרוץ' – ומנסה להימלט אל מעבר לגבול, התקיפוהו מטוסי הקרב באש, שכתוצאה ממנה נתלקח הקונסטליישן ונתרסק על 51 נוסעיו ושבעת אנשי צוותו.

‏"'מאחר והמטוס היה מצויד בכל מתקני הניווט – מציינת ההודעה הבולגרית – לא יתכן שלא היה ברור לטייס בשעת המעשה כי הוא חוצה את הגבול'. להלן מודה ההודעה כי ההגנה האנטי-אווירית הבולגרית 'גילתה פזיזות' ונכשלה בכך ש'לא נקטה את כל האמצעים כדי לאלץ את המטוס לשנות את כיוון טיסתו'. ההודעה מדגישה כי בשנים האחרונות התירו לעצמם חוגים מסוימים לפגוע באופן שיטתי בגבול הבולגרי. חדירות בלתי-חוקיות מעבר ל גבול על ידי 'מטוסים בעלי לאומיות בלתי ידועה' נרשמו לעיתים קרובות על ידי השלטונות ובמקרים אלה 'הוצנחו לתוך שטח בולגריה חבלנים מזוינים, סוכנים זרים, מכשירי אלחוט וציוד אחר'. ממשלת בולגריה הגישה, לדברי ההודעה, תלונות אחדות למזכירות האו"ם אולם ללא כל תוצאות.

‏"כל זה יצר אווירה מתוחה, שאיפשרה את אירוע האסון הנוכחי. 'ממשלת בולגריה והעם הבולגרי מביעים שוב את צערם העמוק על האסון ועל מותם של אנשים חפים מפשע. ממשלת בולגריה רוצה בכנות שאסונות כאלה לא יישנו עוד לעולם והיא תגלה ותעניש את האחראים לאסון ותנקוט את כל האמצעים כדי למנוע הישנותן של תקריות דומות…'."

("הארץ", 4.8.55)

*     *     *

"…מסתבר איפוא, כי הממשלה הבולגרית ‏הבינה כי פעולת שליחיה הצבאיים גרמה להכתמת שמה הטוב של מדינת בולגריה בעיני העולם, הרואה בהתקפה על מטוס אזרחי לא מזוין התנהגות בלתי-אנושית ופשע חמור ביותר".

("הארץ", מאמר המערכת, 4.8.55)

*     *     *

‏"אנו מביאים למנוחת עולם קורבנות נקיים של מעשה זוועה אשר כמוהו לא נשמע עוד בימינו – אמר ראש הממשלה, מר מ. שרת, בדברי הספד שנשא לפני סתימת הגולל – 58 נפשות, אנשים, נשים וטף, כל הנוסעים והצוות של מטוס אל- על חסר מגן, ניספו בהתקפת דמים פראית שנערכה במזיד…".

("הארץ", 4.8.55)