בעידן האטום והחלל, כשהמירוץ לירח תופס כותרות ראשיות והשימוש באנרגיה אטומית לצרכי שלום, אי שלום, או הפחדה ממלאים את הציבור יראה, נוטים אנשים רבים לשכוח כי הדלק הנוזלי מספק גם כיום כ-98% מהאנרגיה בה משתמשים בחיי יומיום.
כל המכוניות, הרכבות, האוניות והמטוסים (כולל מטוסי הסילון) מונעים בדלק נוזלי המופק מן האדמה. גם התעשייה (כולל ייצור החשמל) מבוססת ברובה המכריע על אנרגיה המופקת מנפט. מיעוט בלבד מתפוקת החשמל בעולם בא ממקורות אנרגיה אחרים (פחם, גז, זרמי מים, אנרגיה אטומית).
מסתבר כי בין אזורי הפקת הנפט בעולם החשוב ביותר הוא אזור המזרח התיכון וזאת מן הסיבות הבאות:
- לפי המחקרים הקיימים, הרזרבות המצויות עדיין באדמת המזרח התיכון גדולות מסכום כל הרזרבות האחרות שעל פני כדור הארץ.
- לפי המחקרים הקיימים, מצוי הנפט במזרח התיכון בשכבות נוחות להפקה, בעוד שמרבית המקורות האחרים מחייבים קידוחים עמוקים ויקרים לשכבות פחות נוחות.
פרטים אלה מתבררים מטבלה שנתוניה הם פרי מחקר ממושך של חברת הנפט הבריטית "בריטיש פטרוליאום" (לפי "איבנינג סטנדרד", 20 באפריל 1967). סכום כל ההשקעות הבריטיות במזרח התיכון (רובן בחברות הנפט), כולל לוב ופרס, מסתכם ב-2,000 מיליון ליש"ט, וההכנסה לאוצר הבריטי ממסים בלבד היא 200 מיליון ליש"ט לשנה. כל זאת מבלי להביא בחשבון את רווחיה של הממשלה ממניותיה בחברות הנפט.
נתונים שהתפרסמו ב"גרדיאן" (25 באפריל 1967) נותנים מושג מסוים על אחת החברות הבריטיות – "בריטיש פטרוליאום" (לפני כן "אנגלו-איראניין"). סך השקעותיה נטו נאמד בסוף 1965 ב-848.4 מיליון ליש"ט. הכנסותיה בתקופה 1964-66: כ-200 מיליון ליש"ט לשנה. מזה נותר אחרי ניכוי המסים רווח של 80 מיליון ליש"ט לשנה. ההשקעות, ההכנסות והרווחים נמצאים במגמה מתמדת של עלייה.
לחברה שייכים ישירות 12 מפעלי זיקוק (3 נוספים נבנים עתה) ויש לה בעלות חלקית ב-22 נוספים.
70 מיכליות, בתפוסה כוללת של 2 מיליון טון שייכות לה במישרין. 60 נוספות נמצאות בבעלותה החלקית. השקעותיה בהון: 221 מיליון ליש"ט ב-1965, ו-240 מיליון ב-1966.
49% ממניות החברה שייכות לממשלה הבריטית. 25% לחברת "בורמה אויל", השאר מתחלק בין חברות ביטוח ובעלים "קטנים" אחרים.
נוסף לכך, יש ל"בריטיש פטרוליאום" בעלות חלקית בחברות הבאות:
כוויית אויל 50%
איראניאן אויל 40%
עירק פטרוליאום 23.8%
אבו דאבי מרין 66.6%
אבו דאבי פטרוליאום 23.8%
קטר פטרוליאום 23.8%
בצרה פטרוליאום 23.8%
מוסול פטרוליאום 23.8%
בטבלה בולטות נסיכויות המפרץ הפרסי שבריטניה הפכה אותן ל"מדינות עצמאיות".
"בריטיש פטרוליאום" נולדה ב-1909. ב-1914 שיכנע צ'רצ'יל את הממשלה לקנות בה מניות בסך 2 מיליון ליש"ט. מאז ועד עתה השפיעו האינטרסים של החברה ישירות על מדיניות בריטניה במזרח התיכון. אחת הסיבות העיקריות להקמת הפדרציה של מדינות דרום חצי האי ערב היא הבטחת אינטרסי הנפט הבריטיים באזור באמצעות שליטים פיאודליים מקומיים.
"בריטיש פטרוליאום" היא בחזקת אחות קטנה ל"של". מניחים כי הרזרבות שבתחום זיכיונותיה הן הגדולות ביותר בעולם. אך בתפוקה גולמית היא השלישית בגודלה בעולם; בתפוקה מזוקקת – הרביעית, בנפח המכירות – החמישית. היא ביצעה קידוחים בחמש היבשות וההשקעות שלה מפוזרות ברחבי העולם.
אחד המחשבים האלקטרוניים הגדולים והמשוכללים ביותר בעולם שייך במשותף לה ולאוניברסיטת לונדון. כשאנשי "בריטיש פטרוליאום" משתמשים במחשב לצורך תיאום פעולות החברה, ייעולן, וניהול פנקסיה המסועפים, יורד מסך סודיות ו"ביטחון" על המחשב וכל הצוות הרגיל של האוניברסיטה מסולק מן המקום.
איזה סודות יש לחברה? מפני מי היא מסתירה אותן?
אמנם דיבורים אודות אימפריאליזם ואינטרסי נפט מצלצלים "מיושנים" ו"דוגמטיים" באוזני אי אלה הוגי דיעות מודרניים, אולם רזרבות בדוקות של 30,000 מיליון טון בשכבות זולות להפקה הן נתח הראוי להתכבד בו – אפילו בעיני כלכלנים ופוליטיקאים מודרניים.
ולאלה המחפשים מזון נוסף למחשבה:
- האם "סוציאליזם" זהה עם בעלות ממשלתית (חלקית או מלאה) על אמצעי הייצור?
- איך ייתכן ש"מדינת סעד" בעלת ממשל דמוקרטי נאור, ממשלת לייבור, וביצועיזם קיינסיאני, מנהלת כלפי ארצות בלתי מפותחות מדיניות אימפריאליסטית מיושנת כל כך?
- מה נשתנה ומה לא נשתנה מאז ימי הקפיטליזם הקלסי של המאה ה-19?