בימים האחרונים דיווחו סוכנויות הידיעות מהבאנה שבקובה על התפתחויות חדשות ורבות עניין. הידיעות המקוטעות שהסתננו לעיתונות בארץ ובעולם דיברו על מכתב מסתורי שהגיע מארנסטו (צ'ה) גווארה, המהפכן הדרום-אמריקאי הנודע. גורלו של גווארה היה לוטה במסתורין מאז הופעתו הפומבית האחרונה ב-14 במרס 1965. פידל קאסטרו מסר, שישה חודשים לאחר היעלמו של גווארה, תוכנו של מכתב שהשאיר צ'ה ובו נאמר כי "צ'ה הלך לארגן מהפכות בשדות מאבק חדשים כנגד האימפריאליזם".

מאז ועד היום הופצו שמועות על פעילותו של גווארה בכל רחבי אמריקה הלטינית ואף בווייטנאם. ידיעות אחרות ידעו לספר על מותו במקום זה או אחר. ביום ראשון, ה-16 באפריל, פירסם המזכיר הכללי של ארגון עמי אפריקה, אסיה ואמריקה הלטינית קטעים ממכתב בן 15 עמודים שהגיע אליו בחתימתו של צ'ה גווארה. מתוכן המכתב מתברר שצ'ה שהה לאחרונה בבוליביה בקרב כוחות הגרילה המקומיים. ההצהרה בת 5,000 המילה ששלח, קראה למהפכה עולמית נגד האימפריאליזם, שמטרתה הראשונה חייבת להיות ארצות הברית. כותרתה של ההצהרה היתה: "מכתב לאומות העולם".

ההצהרה שהופיעה בצורת חוברת, כללה תמונות של גווארה שצולמו בתקופה האחרונה, ללא זקן ובמדי גרילה. כתב אסושיאייטד פרס ידע לספר, כי ההצהרה "נראית כצעד ברור במסע התעמולה של קובה לליבוי מהפכה באמריקה הלטינית". תוכן ההצהרה מצביע על פרספקטיבה רחבה הרבה יותר, לפחות של מחבר המכתב.

צ'ה גווארה כותב: "המטרה העיקרית של המהפכנים בכל מקום היא עתה: ליצור מלחמות וייטנאם רבות ככל האפשר בכל מקום בעולם… יש לעורר את הרוחות, להלהיב את דמיון העמלים… יש להפיח רוח חדשה במלחמה המהפכנית".

במקום אחר אומר גווארה:

"התקוממויות חדשות התרחשו בארצות אלו ואחרות באמריקה הלטינית כפי שהתרחשו כבר בבוליביה וימשיכו להתפתח למרות הקשיים הכרוכים במקצועם המסוכן של המהפכנים המודרניים".

דברים אלה עולים בקנה אחד עם נאומו של קאסטרו לפני כחודש, שקרא למהפכנים הלטיניים להתמיד במאבקם. מאז פירסמה העיתונות הקובנית יותר מתריסר הצהרות מתנועות מהפכניות בגוואטמלה, פרו, ונצואלה, אורוגוואי, הונדורס והאיטי, התומכות בנאומו של קאסטרו ובלוחמי הגרילה של בוליביה.

במאמר מוסגר נציין, כי ארגון עמי אפריקה, אסיה ואמריקה הלטינית הוקם אחרי ועידת המהפכנים של שלוש היבשות, שנערכה בהבאנה לפני כ-15 חודשים. ארגון זה קרוב מאוד לארגון הסולידריות הלטינו-אמריקאית שנתמך על ידי קובה, העומד להקדיש את ועידתו הראשונה, שתתקיים בהבאנה ביולי השנה, לנושא: "תפקידו של המהפכן הוא – לעשות מהפכה".

כתב רויטר דיווח, כי מכתבו של גווארה התקיף את ברית המועצות ואת סין על סירובן להסתכן במלחמת עולם כדי לסייע לווייטנאם העומדת "בבדידות טראגית".

מקטעי הדברים שהגיעו לידינו קשה אולי לתת הערכה מלאה על ההתפתחויות החדשות שמסמנים מכתבו של צ'ה גווארה, נאומו של קאסטרו והודעותיהן של התנועות המהפכניות ברחבי דרום-אמריקה. יתכן שהם מצביעים על שלב חדש במלחמה המהפכנית באמריקה הלטינית וברחבי העולם כולו.