‏ועדת החקירה ששוגרה לווייטנאם הדמוקראטית על-ידי בית הדין הבינלאומי של הלורד ראסל, אשר בראשה עמד ליאו מתאראסו, מסרה דו"ח על שליחותה מייד עם שובה מהאנוי, במסגרת מסיבת-עיתונאים ‏שנערכה בפאריס בראשותו של הפילוסוף ז'אן פול סארטר.

ועדת החקירה שהתה בצפון-וייטנאם מה-30 בדצמבר 1966 עד ה-13 לינואר שנה זו ובקאמבודיה מה-14 לינואר עד ה-20 לינואר 1967. ועדת החקירה ביקרה בהאנוי, בהייפונג ובעשרות מקומות אחרים שהופצצו על ידי האמריקאים. הוועדה הביאה עימה מסמכים ועדויות שיובאו בפני בית הדין.

ליאו מתאראסו מסר, כי ההפצצות האמריקאיות על צפון-וייטנאם הן שיטתיות ומאסיביות; הן מכוונות למטרות אזרחיות ומרכזי אוכלוסין.

במקומות בהם ביקרנו – אמר הדובר – נתגלו לנגד עינינו בתי ספר, בתי חולים, כנסיות ופאגודות שנהרסו כתוצאה מההפצצות. האווירייה האמריקאית מכוונת את הפצצותיה גם נגד סכרי-מים, בעיקר בדלתה שעל הנהר האדום; אלה הם סכרים שמתפקידם לווסת את כמויות המים ולמנוע סכנות שטפונות ובצורת.

ליאו מתאראסו ציין, כי האמריקאים משנים לעתים קרובות את סוגי הפצצות שלהם. כמו-כן הם משתמשים בנשק כימי; השימוש בנפאלם הוא שכיח ביותר.

ועדת החקירה חקרה את כל המסמכים הקשורים עם הסכמי ז'נבה משנת 1954 והגיעה למסקנה, כי הם הופרו על ידי האמריקאים.

ועדת החקירה שסיירה בקאמבודיה וביקרה בגבולות ארץ זו עם דרום-וייטנאם ותאילנד, ראתה סימנים ברורים של תוקפנות אמריקאית על הטריטוריה של קאמבודיה.

ועדת החקירה נסתייעה בצלם רוג'ר פיק, אשר את צילומיו יביא בפני בית הדין.

"דעתי – אמר מתאראסו – כי מלחמה זו היא בניגוד לכללי הלגליות הבינלאומית וכי השיטות הנקוטות נגד וייטנאם מוקעות על ידי החוק וכל הנוהגים הבינלאומיים.

"סך הכל של שיטות אלו, חיסולם השיטתי של כפרים שלמים בדרום, ההפרות של אמנת ז'נבה ביחס לאוכלוסיה האזרחית, ההפצצות המאסיביות, ייצורו של נשק מיוחד וחדיש, כדי לפגוע בבני אדם – כל אלה מאפשרים לכל איש משפט זהיר ביותר לאשר, כי המדובר כאן בפשע של ג'נוסייד".

ליאו מתאראסו העלה על נס את האומץ, השקט ורצון-הברזל של העם הווייטנאמי המגלה התנגדות לתוקפן באמצעים פשוטים, אך תוך משמעת.

"אנו ביצענו שליחות של אמת. אמת זו נמסור לידיכם" – סיים ליאו מתאראסו.